Vrijdag 2 juni 2023

Tips om duurzaam en natuurlijk schoon te maken! Deel artikel

Heb jij ooit al eens stilgestaan bij alle natuurlijke middelen die we voor eindeloze doeleinden kunnen gebruiken? 

Een van die manieren is schoonmaken. Talloze natuurlijke remedies tegen geurtjes, vlekken, stof,... Deze manier bespaart je niet alleen wat geld, maar is ook beter voor je gezondheid en het milieu!

Er zijn verschillende natuurlijke schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken in plaats van chemische reinigingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn. Enkele voorbeelden zijn azijn, citroensap, baking soda en etherische oliën. Deze middelen zijn niet alleen duurzaam, maar ook goedkoop en effectief.

✔️ Azijn is een van de meest veelzijdige natuurlijke schoonmaakmiddelen die er bestaan. Het is effectief bij het verwijderen van vlekken, kalkaanslag en het doden van bacteriën. Meng azijn met water in een sprayfles en gebruik het om oppervlakken zoals tegels, ramen en werkbladen schoon te maken.

✔️ Baking soda is een ander veelzijdig ingrediënt dat je kunt gebruiken als schoonmaakmiddel. Het is geweldig voor het verwijderen van vlekken en geurtjes, en kan ook worden gebruikt als een mild schuurmiddel. Meng baking soda met water om een pasta te maken en gebruik het om aangekoekte pannen en ander vuil te verwijderen. Je zult aangenaam worden verrast!

✔️ Citroen is een geweldig natuurlijk schoonmaakmiddel vanwege zijn zure eigenschappen. Het is effectief bij het verwijderen van vlekken en geurtjes, en kan ook worden gebruikt om kalkaanslag te verwijderen. Snijd een citroen doormidden en gebruik hem om oppervlakken zoals het aanrecht en de badkamer schoon te maken.

✔️ Etherische oliën hebben niet alleen een heerlijke geur, maar hebben ook antibacteriële en antivirale eigenschappen. Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een emmer water om oppervlakken te reinigen en te desinfecteren. Enkele populaire etherische oliën voor schoonmaak zijn tea tree, pepermunt en citroen.

✔️ Castillezeep is een milde, natuurlijke zeep die kan worden gebruikt om oppervlakken en kleding te reinigen. Het is biologisch afbreekbaar en vrij van synthetische ingrediënten en chemicaliën. Meng een kleine hoeveelheid castillezeep met water om een allesreiniger te maken.

Je eigen schoonmaakmiddelen maken

Door je eigen schoonmaakmiddelen te maken, weet je precies welke ingrediënten erin zitten en kun je ervoor zorgen dat ze veilig zijn voor het milieu en je gezondheid. Er zijn talloze recepten voor zelfgemaakte schoonmaakmiddelen online te vinden, zoals allesreiniger, wc-reiniger en afwasmiddel. Gelukkig zijn er veel natuurlijke ingrediënten die je kunt gebruiken als schoonmaakmiddelen. Hierbij delen we een kort en makkelijk recept om je eigen allesreinig te maken:

Ingrediënten:

  • 1 kopje warm water
  • 1 kopje witte azijn
  • 1 theelepel afwasmiddel
  • 10-20 druppels etherische olie (optioneel, voor een lekker geurtje)

Instructies:

  1. Meng het warme water, de azijn en het afwasmiddel in een spuitfles.
  2. Voeg de etherische olie toe, als je deze wilt gebruiken.
  3. Schud de fles goed om alles te mengen.

Je zelfgemaakte allesreiniger is nu klaar voor gebruik! Dit schoonmaakmiddel kan worden gebruikt voor het schoonmaken van bijna alle oppervlakken in huis, inclusief keuken en badkamer. Het azijn en afwasmiddel helpen bij het verwijderen van vuil en vet, terwijl de etherische olie zorgt voor een aangename geur.

Als je toch nog niet helemaal overtuigd bent van de natuurlijke middelen, geven we je enkele tips om toch duurzaam schoon te maken:

◈ Wegwerpproducten zoals schoonmaakdoekjes, keukenrol en wattenschijfjes zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In plaats daarvan kun je herbruikbare schoonmaakdoekjes en sponzen gebruiken die je kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken.

◈ Als je toch kiest voor kant-en-klare schoonmaakmiddelen, kies dan voor duurzame producten die zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en verpakt zijn in recyclebaar materiaal.

◈ Water is een kostbare hulpbron, dus probeer zo min mogelijk water te gebruiken tijdens het schoonmaken. Gebruik bijvoorbeeld een emmer in plaats van de kraan om water te halen en vul de wasbak met water om af te wassen in plaats van de kraan te laten lopen.

◈ Zorg ervoor dat je oude schoonmaakmiddelen, zoals lege flessen, op de juiste manier recyclet. Dit draagt bij aan het verminderen van afval en bespaart grondstoffen.

Met deze tips kun je duurzaam schoonmaken thuis en tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu en een gezondere leefomgeving. Duurzaam schoonmaken is belangrijk omdat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en portemonnee.

 

Deel artikel

Relevante artikelen