Vrijdag 2 juni 2023

Een nieuwe vloer leggen: Hoe begin je er aan? Deel artikel

Op zoek naar een eenvoudige manier om de uitstraling van jouw huis te verbeteren? Overweeg dan om een nieuwe vloer te leggen!

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het leggen van een nieuwe vloer, inclusief hoe je de juiste vloer kiest, de ruimte opmeet en de ondervloer voorbereidt. Lees verder voor onze tips en instructies om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe vloer veilig en stevig ligt!

 

Welk type vloer kies je?

Er zijn veel verschillende soorten vloeren beschikbaar, zoals hout, tegels, tapijt, vinyl en laminaat. Elk type vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om het type vloer te kiezen dat het beste past bij jouw behoeften en budget. We sommen enkele factoren op die je keuze kunnen beïnvloeden.

 1. Stijl en esthetiek: Kies een vloer die past bij de stijl en inrichting van jouw ruimte. Overweeg ook de kleur, textuur en patroon van de vloer.
 2. Duurzaamheid en onderhoud: Denk eens na over het materiaal van de vloer en of het geschikt is voor het bedoelde gebruik. Is de vloer gemakkelijk te onderhouden en te reinigen?
 3. Geluid en isolatie: Houd rekening met de geluidsisolatie van de vloer. Sommige vloeren dempen geluid beter dan andere, en sommige zijn beter in het isoleren van warmte.
 4. Kosten: dit kan gaan over de installatiekosten en de kosten op de lange termijn, zoals onderhoudskosten en eventuele reparatiekosten.
 5. Ecologische voetafdruk: Overweeg of de vloer een milieuvriendelijke optie is en of het materiaal duurzaam is.
 6. Installatie: Houd rekening met de installatie van de vloer. Sommige vloeren zijn eenvoudiger te installeren dan andere, terwijl sommige vloeren professionele installatie vereisen.
 7. Veiligheid: Houd tenslotte rekening met de veiligheid van de vloer, vooral als deze in een gebied wordt geïnstalleerd waar mensen gemakkelijk kunnen uitglijden, dan kan je beter een anti-slip vloer overwegen.

 

Meten is weten

Meet de ruimte waar de nieuwe vloer moet komen nauwkeurig op. Dit omvat de lengte en breedte van de kamer, maar ook de afstand tussen muren en obstakels zoals deuren en kasten. Noteer deze metingen en gebruik ze bij het kopen van de vloer om er zeker van te zijn dat je voldoende materiaal aankoopt.

 

Bereid de ondervloer voor

Een ondervloer is de basislaag waarop de nieuwe vloer wordt gelegd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondervloer schoon, droog en vlak is voordat je begint met het leggen van de nieuwe vloer. Afhankelijk van het type vloer dat je kiest, kan het nodig zijn om een extra laag ondervloer te leggen.

 

Plaatsen van de vloer

Begin in een hoek van de kamer met het leggen van de vloer en werk in de richting van de andere kant van de kamer. Afhankelijk van het type vloer dat je kiest, zijn er verschillende methoden om de vloer te leggen. Lees de instructies die je bij je gekozen vloer kreeg zorgvuldig door voordat je begint. Volg de stappen nauwkeurig om ervoor te zorgen dat de vloer stevig en veilig ligt.

 

Afwerking

Wanneer de vloer is gelegd, is het tijd om de afwerking aan te brengen. De laatste stappen die worden genomen om de vloer er netjes en afgewerkt uit te laten zien. Hier zijn enkele veelvoorkomende afwerkingen:

 1. Plinten: Dit zijn de stroken hout of ander materiaal die aan de onderkant van de muren worden bevestigd om de randen van de vloer af te dekken.
 2. Afdekstrips: Dit zijn de stroken die worden gebruikt om de overgang tussen de vloer en een andere vloerbedekking, zoals tapijt of een andere soort vloer, af te dekken.
 3. Kitwerk: Dit is het gebruik van kit om gaten en scheuren langs de randen van de vloer af te dichten.
 4. Schuren en afwerken: Sommige soorten vloeren, zoals houten vloeren, moeten worden geschuurd en afgewerkt om ze te beschermen tegen beschadigingen en slijtage. Hierbij wordt een laag olie, lak of was aangebracht op de vloer.


 

Onderhoud en reiniging

Als je nieuwe vloer eenmaal is geïnstalleerd, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden en schoon te maken om de levensduur te verlengen. Elk type vloer heeft zijn eigen specifieke vereisten voor onderhoud en reiniging, dus zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant zorgvuldig leest en volgt.

Het leggen van een nieuwe vloer is een ideale manier om de uitstraling van je huis te verbeteren, maar het is belangrijk om het proces zorgvuldig te plannen en voor te bereiden. Dit doe je door:

 • Vloer te kiezen dat het beste bij jou past
 • Voorbereid naar de winkel te gaan
 • Zorg dragen voor je ondervloer
 • Aandacht besteden aan de afwerking

 

Door deze stappen toe te passen zorg je er voor dat jouw nieuwe vloer veilig en stevig ligt. Na de installatie van de nieuwe vloer is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden en schoon te maken om de levensduur te verlengen. Door deze stappen te volgen, kan je genieten van een mooie en duurzame nieuwe vloer in jouw huis. Veel succes!

Deel artikel