Btw en verhuren?
Veel huurders en verhuurders weten niet dat je een onroerend goed kan huren en verhuren én tegelijk kan kiezen voor een Btw-heffing. Maar wanneer is dit mogelijk en wat zijn de voordelen?

Verminderde registratiebelasting bij ingrijpende renovatie.
Wanneer je een gezinswoning aankoopt (enige eigen woning) betaal je 3% registratiebelasting. Indien je deze grondig renoveert, kan je in aanmerking komen voor een registratiebelasting van 1%. Hoe zit dat nu juist?
Sinds 1 januari 2022 zijn de nieuwe registratierechten van toepassing. Voor wie een eerste, eigen woning koopt, bedragen de registratierechten vandaag in principe 3%.
Wanneer we ouder worden, willen we ons spaargeld graag investeren in een onroerend goed, om er zelf van te kunnen genieten, of om het te verhuren.
Dat er aan de aankoop van een woning een stevig prijskaartje verbonden zit, is algemeen gekend.
Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om duurzamer en eenvoudiger te leven, en tiny houses bieden hiervoor een oplossing.
Wie kent Friends niet? De serie waarin Rachel en Monica samen met hun vrienden een appartement delen in New York. Het is het perfecte voorbeeld van cohousing. In deze blog lees je wat cohousing is, waarom het momenteel populair is en wat belangrijke aandachtspunten zijn.
Een nieuw jaar, nieuwe regels en nieuwe verplichtingen. Zo ook voor EPCʼs voor gemeenschappelijke delen. Vanaf 1 januari 2023 is een EPC certificaat namelijk verplicht voor gemene delen.
Je bent het beu dat die boom in je tuin de zon wegneemt? Of dat je een hele herfst bladeren staat te vegen? Maar, wanneer mag je bomen kappen zonder vergunning. Dat leggen wij je uit. Hoewel een boom op jouw domein ook gewoon jouw eigendom lijkt, mag je een boom niet zomaar kappen. Voor meer informatie spring je best even binnen bij de gemeente, maar wij schetsen hieronder ook al in grote lijnen de regelgeving.
Wanneer je een onroerend goed verkoopt, is het belangrijk om een potentiële koper zoveel mogelijk informatie mee te geven.
Een brand kan veel schade berokkenen, zowel fysiek, materieel als emotioneel. Vooral ’s nachts is het moeilijk om tijdig een brand op te merken, aangezien je in je in slaap geen rook opmerkt. Een rookmelder kan hier soelaas bieden en heel wat schade voorkomen. Om die reden werd het plaatsen van rookmelders door de overheid verplicht.
Bij de aankoop van een onroerend goed kan het zijn dat er over een aantal zaken nog meer duidelijkheid of zekerheid verschaft dient te worden.
Een echtscheiding heeft vaak een grote impact op iemands leven. Naast het emotionele aspect, is er ook een hele administratie die in orde moet worden gebracht.
Bij de aan- of verkoop van een onroerend goed, kan je worden geconfronteerd met een voorkeurrecht of voorkooprecht. Zo’n recht brengt belangrijke gevolgen met zich mee. Beide rechten geven aan een derde namelijk voorrang om het goed aan te kopen. Maar, er bestaan ook verschillen tussen het voorkooprecht en voorkeurrecht. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenissen en de verschillen.
Wat moet je weten over de wet Breyne?
Heel wat Vlamingen hebben een vakantiewoning aan de kust, in de Ardennen of ergens anders in het land. Hoe leuk het ook zou zijn, de meesten kunnen er zelf niet het hele jaar lang verblijven. In plaats van die vakantiewoning zomaar leeg te laten staan, kiezen heel wat eigenaars ervoor om hun vakantiehuis te verhuren. Maar hoe zit het met de wetgeving rond verhuur van vakantiehuizen? Waar moet je specifiek op letten bij de verhuur van je vakantiewoning en hoe pak je dat het beste aan?
In de zomermaanden is de Belgische kust een populaire trekpleister. Misschien staat een tweede verblijf in het zuiden van ons land wel op jouw bucketlist? Zon, zee en strand zijn voor veel mensen dé ingrediënten van een ideale zomerdag.
Met de herfst nadert ook het seizoen van regen en, in het slechtste geval, stormachtig weer. Met stormweer gaat ook vaak stormschade gepaard. Dit zou ook stormschade aan je huurwoning kunnen zijn. Maar hoe zit het precies met stormschade aan je huurhuis? Wij zetten alle info voor jou op een rij.
Koop je een appartement of een garage in een gebouw dat niet volledig jouw eigendom is? Dan stap je waarschijnlijk in een statuut van mede-eigendom. Natuurlijk moet er dan heel precies worden beschreven welk deel in jouw bezit is en welke delen gemeenschappelijk zijn. Dat wordt neergeschreven in de basisakte, die samen met het reglement van mede-eigendom (RME) noodzakelijk is bij de aankoop of verkoop van een appartement of garage in mede-eigendom.
Wie een grond, woning of ander pand verkoopt moet kunnen aantonen waar het perceel precies gelegen is, hoe groot het is en wat de aard van het perceel is. En je moet bij de verkoop uiteraard ook kunnen bewijzen dat je de rechtmatige eigenaar bent. Deze en andere informatie wordt beschreven in de kadastrale legger. Elk perceel binnen een gemeente heeft een fiche in die kadastrale legger. Je mag die niet verwarren met het kadastraal plan. In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen de kadastrale legger en het kadastraal plan en wanneer je een uittreksel uit de kadastrale legger nodig hebt.
Woonwensen veranderen. En dus kan de interesse in een pandwissel stijgen. Wanneer je op jonge leeftijd een huis wil kopen, vind je andere dingen belangrijk dan wanneer je hetzelfde doet als veertiger of vijftiger.
De vergunningsplicht, voor heel wat werken aan je woning wordt je ermee geconfronteerd. Zo'n vergunning vraag je best aan vóór je met de werken start, of je nu een constructie wil optrekken, afbreken of verbouwen. Maar in welke gevallen is zo'n vergunning precies nodig?