Vrijdag 2 juni 2023

Juridisch

Je vakantiewoning verhuren hoe doe je dat?

Heel wat Vlamingen hebben een vakantiewoning aan de kust, in de Ardennen of ergens anders in het land. Hoe leuk het ook zou zijn, de meesten kunnen er zelf niet het hele jaar lang verblijven. In plaats van die vakantiewoning zomaar leeg te laten staan, kiezen heel wat eigenaars ervoor om hun vakantiehuis te verhuren. Maar hoe zit het met de wetgeving rond verhuur van vakantiehuizen? Waar moet je specifiek op letten bij de verhuur van je vakantiewoning en hoe pak je dat het beste aan?

Blog image
Juridisch
maandag 23 januari 2023

Wat is een basisakte?

Koop je een appartement of een garage in een gebouw dat niet volledig jouw eigendom is? Dan stap je waarschijnlijk in een statuut van mede-eigendom. Natuurlijk moet er dan heel precies worden beschreven welk deel in jouw bezit is en welke delen gemeenschappelijk zijn. Dat wordt neergeschreven in de basisakte, die samen met het reglement van mede-eigendom (RME) noodzakelijk is bij de aankoop of verkoop van een appartement of garage in mede-eigendom.

Blog image
Juridisch
maandag 23 januari 2023

Kadastrale legger: wat is het?

Wie een grond, woning of ander pand verkoopt moet kunnen aantonen waar het perceel precies gelegen is, hoe groot het is en wat de aard van het perceel is. En je moet bij de verkoop uiteraard ook kunnen bewijzen dat je de rechtmatige eigenaar bent. Deze en andere informatie wordt beschreven in de kadastrale legger. Elk perceel binnen een gemeente heeft een fiche in die kadastrale legger. Je mag die niet verwarren met het kadastraal plan. In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen de kadastrale legger en het kadastraal plan en wanneer je een uittreksel uit de kadastrale legger nodig hebt.  

Blog image
Juridisch
maandag 23 januari 2023