

Wat is een basisakte? Deel artikel
Koop je een appartement of een garage in een gebouw dat niet volledig jouw eigendom is? Dan stap je waarschijnlijk in een statuut van mede-eigendom. Natuurlijk moet er dan heel precies worden beschreven welk deel in jouw bezit is en welke delen gemeenschappelijk zijn. Dat wordt neergeschreven in de basisakte, die samen met het reglement van mede-eigendom (RME) noodzakelijk is bij de aankoop of verkoop van een appartement of garage in mede-eigendom.
De basisakte van een appartement
Er is een wezenlijk verschil tussen de aankoop van een huis en die van een appartement. Koop je een huis, dan ben je doorgaans de enige eigenaar. Koop je een appartement, dan maakt jouw woonst meestal deel uit van een groter gebouw waarbij iedereen een stukje eigenaar is. Je bent de eigenaar van jouw appartement, maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes zoals gangen, liften, garages, bergingen enzovoort. Die ruimtes kan je gebruiken, maar je bent er niet de unieke eigenaar van. Wat er precies privéruimte is en wat gemeenschappelijk, wordt beschreven in de basisakte.
Wat staat er in een basisakte?
In de basisakte staat:
- De beschrijving van het gebouw, met daarin de privatieve en de gemeenschappelijke delen
- De grondplannen en het bestek
- Een verslag van de landmeter, architect, notaris of makelaar
Op die manier kan onder andere worden bepaald hoeveel iedere eigenaar moet bijdragen in de gemeenschappelijke kosten, zoals het onderhouden van de gemeenschappelijke delen en de elektriciteit in die delen. Hoe groter het deel dat je bezit, hoe meer je betaalt, maar ook hoe meer jouw stem doorweegt in de vergadering van mede-eigenaars.
Wanneer is een basisakte verplicht?
Een basisakte is verplicht vanaf het moment dat het eigendomsrecht van een gebouw verdeeld wordt tussen verschillende mede-eigenaars, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen privatieve en gemeenschappelijke delen. Daarnaast moet er eveneens een reglement van mede-eigendom worden opgesteld. De basisakte en het reglement vormen samen de statuten van het gebouw waarin je gaat wonen. Of waarin je één of meerdere eenheden kocht om te verhuren.
Wat is het verschil tussen een basisakte en een verkoopakte?
Hoewel een basisakte een beschrijving geeft van het gebouw met privé en gemeenschappelijke delen, is deze akte niet geldig als verkoopakte. Deze laatste wordt getekend bij de notaris en bevat extra informatie zoals:
- de bestemming van het pand
- de identiteit van de koper en de verkoper
- de overeengekomen prijs en de betalingsmodaliteiten
- de datum van ondertekening
- informatie over de stedenbouwkundige verplichtingen
- informatie over de geldigheid van de verplichte documenten en certificaten
Wie een appartement koopt in een gebouw met mede-eigenaarschap heeft dus niet voldoende aan de verkoopakte alleen. Je zult in dat geval zowel een verkoopakte als een basisakte met reglement van mede-eigenaarschap nodig hebben.