Vrijdag 2 juni 2023

Feng Shui, wat is het? Deel artikel

Feng Shui is een oude Chinese praktijk die zich richt op het creëren van harmonie tussen mensen en hun omgeving. 

Het woord "Feng" betekent wind en "Shui" betekent water, twee elementen die in de Chinese cultuur als gelukbrengend worden beschouwd. Het doel van Feng Shui is om de energiestroom in een ruimte te optimaliseren, waardoor een harmonieuze en positieve omgeving ontstaat.

De opkomst van de moderne architectuur en stedenbouw, waarbij de nadruk vaak ligt op efficiëntie en functionaliteit, heeft geleid tot een grotere behoefte aan het creëren van harmonieuze en aangename omgevingen. Feng Shui kan daarbij helpen door te zorgen voor een betere energiestroom in de ruimte. Er zijn ook heel wat celebrity’s die Feng Shui populair hebben gemaakt. Zo hebben verschillende bekende sterren, waaronder Oprah Winfrey, Madonna en Donald Trump, Feng Shui-consultants ingeschakeld om hun huizen en kantoren in te richten.

Volgens Feng Shui beïnvloeden de indeling, inrichting en decoratie van een ruimte de energie die erin stroomt, bekend als chi. Het doel is om een optimale balans te bereiken tussen yin en yang-energieën, die elk staan voor verschillende kwaliteiten zoals rust en activiteit, donker en licht, vrouwelijk en mannelijk. Er zijn verschillende aspecten van Feng Shui die kunnen worden toegepast in een ruimte, waaronder:

  Kleuren

Bepaalde kleuren worden geassocieerd met bepaalde energieën en kunnen worden gebruikt om een bepaalde sfeer in een ruimte te creëren. Zo wordt rood wordt geassocieerd met passie, energie, en vitaliteit. Oranje wordt geassocieerd met creativiteit, vreugde en vitaliteit. Geel staat voor intelligentie, communicatie en inspiratie. Groen kan je associeren met groei, harmonie en evenwicht. Blauw staat voor rust, kalmte en ontspanning. Zo staat ook paars voor luxe, rijkdom en spiritualiteit. En tot slot wordt roze wordt geassocieerd met liefde, vriendelijkheid en compassie. Het is belangrijk om te onthouden dat de juiste kleuren voor een ruimte afhangen van de specifieke behoeften en functies van die ruimte, evenals de persoonlijke voorkeuren van de gebruikers.

  De plaatsing van meubels

De plaatsing van meubels en decoratie kan de stroom van energie beïnvloeden, zoals de positie van het bed in de slaapkamer. Het hoofdeinde van het bed staat best tegen een solide muur. Dit geeft een gevoel van stabiliteit in een ruimte. Het bed kan zo geplaatst worden dat je vanuit het bed de deur en een raam kan zien, maar niet recht voor de deur of onder een raam. Dit zorgt dan weer voor een onderdrukkend gevoel. Vermijd ook het plaatsen van het bed onder een schuin plafond, een zichtbare balk of een scherpe hoek van de muur. Dit kan een gevoel van druk en spanning creëren. Zorg voor voldoende ruimte aan beide zijden van het bed. Dit bevordert een evenwichtige energiestroom en maakt het gemakkelijker om in en uit bed te stappen. Vermijd het plaatsen van het bed in de directe lijn van de deur. Dit kan leiden tot een gevoel van kwetsbaarheid en onrust. Denk daarnaast ook eens aan een stevig bedframe en een goede matras om een gevoel van stabiliteit en veiligheid te creëren. Over het algemeen geldt dat het belangrijk is om de slaapkamer rustig, kalm en uitnodigend te maken. Dit kan worden bereikt door het gebruik van zachte kleuren, comfortabel beddengoed en minimale decoraties. Door deze richtlijnen te volgen, kan de slaapkamer een oase van rust en ontspanning worden, waardoor je beter kan slapen en je energiebalans kunt verbeteren 

  De vorm van meubels

De vorm van meubels en decoratie kan ook je energiestroom beïnvloeden, zoals het gebruik van ronde vormen om de stroom te bevorderen. Rechte lijnen en scherpe hoeken kunnen bijvoorbeeld negatieve energie creëren en de stroom van chi verstoren. Dit kan leiden tot gevoelens van onrust en spanning. Probeer in plaats daarvan afgeronde vormen en gebogen lijnen te gebruiken om de energiestroom te verbeteren. Open ruimtes en hoge plafonds daarintegen zorgen voor een vrije stroom van chi. Dit kan een gevoel van ruimte en vrijheid creëren. Probeer geblokkeerde doorgangen te vermijden. Dit belemmerd de doorstroom van chi en houdt de energie vast. Zorg ervoor dat deuren en doorgangen vrij zijn en dat er geen obstakels zijn die de energiestroom kunnen verstoren. Symmetrie kan de energie in een kamer in evenwicht brengen. Het kan een gevoel van harmonie en rust creëren. Door bewust te zijn van de vormen in een woning en hoe ze de energiestroom beïnvloeden, kunnen bewoners de stroom van chi verbeteren en een harmonieuze, evenwichtige omgeving creëren.

Feng Shui wordt vaak toegepast in woningen en kantoren, maar kan ook in je tuin worden gebruikt! Deze filosofie kan je helpen om de energie te verbeteren, de productiviteit te verhogen, stress te verminderen en je algehele gemoedstoestand te verbeteren.

Er zijn verschillende scholen met verschillende interpretaties van Feng Shui die verschillende methoden en praktijken hanteren, maar over het algemeen richt Feng Shui zich op het creëren van een harmonieuze omgeving waarin mensen kunnen gedijen en bloeien.

Als je geïnteresseerd bent om Feng Shui toe te passen in je woning, kan je altijd starten met het lezen van boeken over deze interessante filosofie. Als je direct aan de slag wil gaan is het aan te raden om een gekwalificeerde Feng Shui-consultant te raadplegen om te helpen bij het ontwerpen van een ruimte die voldoet aan jouw specifieke behoeften en wensen. Veel succes!

 

Deel artikel

Relevante artikelen