Vrijdag 2 juni 2023

Verbeter de waarde van je woning met deze eenvoudige doe-het-zelf tips Deel artikel

Het upgraden van je huis hoeft niet te betekenen dat je aan de slag moet gaan met ingrijpende renovaties of dure veranderingen. Er zijn tal van kleine, betaalbare upgrades die je zelf kan uitvoeren om de waarde van je huis te verhogen.

Hier zijn enkele van de beste upgrades die je thuis kan realiseren om jouw eigendomswaarde te laten stijgen.

 

Eén van de belangrijkste dingen die je kan doen om de waarde van jouw eigendom te verbeteren, is opruimen en grondig schoonmaken. Dit is misschien wat een ludieke maar wel een gemakkelijke en betaalbare manier om je huis er ruimer en beter onderhouden uit te laten zien. Begin met het verwijderen van onnodige items en het organiseren van de rest. Als je eenmaal hebt opgeruimd, geef je huis dan een degelijke schoonmaakbeurt. Dit betekent het grondig schrobben van de vloeren, muren en plafonds, evenals het schoonmaken van de ramen, verlichtingsarmaturen en apparaten. Een schoon en opgeruimd huis is veel aantrekkelijker voor potentiële kopers of taxateur, en kan de waarde van je woning verhogen.

 

Naast het opruimen en schoonmaken van de woning, maakt ook een frisse nieuwe verflaag een verschil in hoe je huis er uitziet en aanvoelt. Schilderen is een betaalbare manier om een kamer of een heel huis of appartement te transformeren. Kies voor neutrale kleuren die een verscheidenheid aan potentiële kopers aanspreken, zoals wit, beige of grijs. Je kan ook overwegen om je voordeur te schilderen om je eigendom vanaf de straat er aantrekkelijker uit te laten zien.

 

Het vervangen van verouderde hardware en armaturen kan je eigendom een modernere uitstraling geven. Denk hierbij aan deurknoppen, kranen, verlichtingsarmaturen en kastbeslag. Tegenwoordig zijn stilistische deurklinken enorm trendy. Zwart en goud zijn accenten die je vaak terug ziet komen in hardware. Kies vooral voor een stijl die bij je interieur en smaak past!

 

Naast de veranderingen aan het interieur van jouw woning, doe je er goed aan om ook aandacht te schenken aan de buitenkant van je eigendom, dit is namelijk het eerste wat men ziet en daarom belangrijk om een goede indruk te maken. Een manier om de waarde van de woning te verhogen is door je woning curb appeal te geven. Curb appeal heeft te maken met de aantrekkelijkheid van de woning vanaf de straatkant. Lijkt de woning al mooi vanaf de stoep? Grote kans dat mensen een kijkje willen nemen.

 

Meer curb appeal kan je krijgen door het planten van bloemen, het snoeien van struiken en bomen. Breng ook een nieuw likje verf aan op de voordeur of installeer buitenverlichting. Al deze zaken maken je woning uitnodigend voor mensen.

 

Niet enkel buitenverlichting kan je woning aantrekkelijker maken, maar ook binnenverlichting speelt een belangrijke rol in het uitzicht en de sfeer van een kamer. Vervang oude verlichtingsarmaturen door nieuwe om je huis een frissere uitstraling te geven. Denk ook aan het vervangen van oude plafondarmaturen, of voeg verlichting toe onder kasten in de keuken of het toevoegen van nieuwe lampen. Belichting bepaalt welke look & feel jouw woning uitstraalt, vooral ’s avonds. 

 

Als je apparaten oud zijn, overweeg dan om ze te vervangen door nieuwere, energiezuinige modellen. Dit kunnen zaken zijn als je koelkast, gasfornuis, vaatwasser en wasmachine. Deze nieuwe apparaten verbeteren niet enkel jouw gebruiksgemak, maar verhogen ook weer de waarde van je eigendom. Ook niet onbelangrijk is dat je er uiteindelijk ook geld mee uitspaart aangezien het energieverbruik van nieuwe apparaten lager ligt. Win-win!

 

Tot slot, kijk ook eens naar je vloeren. Zijn deze nog in goede staat, of dringt ook hier een vernieuwing zich op? Je kan kiezen voor verschillende soorten vloeren, gaande van parket en tegels tot tapijt. De juiste vloer kan je huis een modernere en meer verzorgde look geven. Aangezien het vervangen van een vloer een groter project is dan het schilderen van een muur, kan je hier opteren om niet alle vloeren te veranderen. Pak de belangrijkste ruimtes aan waarbij een verandering van vloer de grootste (positieve) impact zal hebben.

 

Of het nu een nieuw kleurtje aan de muur is, het plaatsen van sfeerverlichting of planten is van een bloemetje, het opwaarderen van je woning hoeft niet gepaard te gaan met ingrijpende en kostelijke aanpassingen. Een kleine ingreep kan al een grote impact hebben op de look en feel van je woning. Wil jij jouw eigendom aantrekkelijker maken voor potentiële kopers? Dan zijn deze kleine ingrepen zeker het overwegen waard!

Deel artikel